NLD-van Asten
Netherlands - BudelStartdate: dd: 1923
Enddate: dd: 2005-11
General information
Van Asten, bekend als van Asten-Budel, is gestart in november 1923 en werd per 1-11-2005 overgenomen door OAD-Goor, acht touringcars gingen mee naar de OAD, drie stuks werden verkocht aan andere bedrijven. Het bedrijf bleef bestaan als OAD vestiging in Budel maar werd in 2007, toen de OAD ook Van Dongen overnam, opgeheven.
Frans van Asten was bakker in Soerendonk. In 1923 werd hij busondernemer. Op 1 november 1923 opende hij onder de naam Eerste Soerendonksche Dagelijkse Autobusdienst “Volksbelang” een dienst Budel – Soerendonk – Maarheeze – Leende – Heeze – Geldrop – Eindhoven.
Eind 1925 verhuisde hij naar Budel en vanaf 1926 gaat hij rijden onder de naam EBA (Eerste Budelsche Autobusdienst).
In 1929 was het de Firma Van Asten – Van de Meerendonck (echhtgenote); Autobusdienst “Volksbelang”- EBA(D).
Ook werden er touringcarritten verzorgd. Dit bleek gaandeweg lucratiever en zo stopt de EBA met lijndiensten in 1936. De lijn werd verkocht aan de EMA.
Met een nieuwe naam “de Tourist” werd het bedrijf verder uitgebouwd met touringcarwerk en groepsvervoer (onder andere voor Philips en DAF). De oorlogsjaren waren ook voor van Asten moeilijk, na de oorlog werd opgestart met groepsvervoer, een Chevrolet busje, een Bedford noodbus, en een Duitse Mercedes die met gevangenen uit Dachau was gekomen. Het touringcarbedrijf kreeg weer een nieuwe naam: “van Asten’s Tours”, bleef actief en groeide in groepsvervoer, maar ook vervoer van Duitse militairen vanuit de legerplaats Budel en touringcarwerk, onder andere sinds 1976 ten behoeve van “Reis Kompas” (zie ook Oosterom Beverwijk). Deze organisatie hield echter al snel op te bestaan . In 1978 startte men de samenwerking met OAD-reizen, en die hield stand. De laatste jaren reed van Asten ook weer voor de BBA (spitsdiensten). In 2005 is het bedrijf overgenomen door de OAD, en dat was het einde.
NB Voor hij in Soerendonk woonde woonde Frans in Woensel. Zijn kenteken N-1522 werd daar in 1912 aan hem verstrekt.
Onderstaand artikel verscheen in Autobuskroniek 1973-11/12.